Izolatia cu lana de oaie

Izolatia cu lana de oaie este obtinuta prin amestecul lanei naturale ( in proportie de 85% – 95%), cu un poliester ce ajuta la mentinerea formei produsului final. In general, la producerea unei astfel de izolatii sunt folosite resturi de lana, considerate deseuri in industria textila.

Izolatie lana de oaieLana de oaie este un material deosebit de eficient din punct de vedere energetic, oferind o buna izolatie atat in timpul iernii, cat si in zilele calduroase de vara. De mii de ani, oile s-au putut adapta la cele mai dure din medii, deoarece lana le protejează prin sezoane fierbinți, reci, umede și uscate. Datorită structurii lor, când fibrele de lână sunt amestecate intre ele, formează milioane de buzunare mici de aer care captează aerul și care contribuie la menținerea căldurii în timpul iernii și a racorii în timpul verii.

Lana de oaie are capacitatea de a absorbi umiditatea din aer ( intre 35% si 40% din greutatea sa), fara a isi pierde proprietatile izolatoare. In zilele mohorate de toamna, in timp ce absoarbe umiditate, lana elibereaza energie sub forma de caldura, oferind astfel un climat placut in mansarda.  Folosind pentru izolatia acoperisului lana de oaie obtineti parametrii termici dar si fonici deosebiti, acest fapt recomandand acest produs in cazul in care optati pentru o mansarda locuita. In cazul in care optati pentru o invelitoare din tabla, izolarea fonica pe care o ofera lana de oaie va creste considerabil confortul in mansarda.

Lana de oaie nu intretine focul. Pentru a arde, lana trebuie sa aiba in jurul sau o sursa de caldura cu o temperatura mai mare de 600° C. In cazul unui incendiu lana de oaie este un material mult mai sigur comparativ cu alte tipuri de izolatii deoarece nu elibereaza vapori toxici.

Spre deosebire de alte materiale izolatoare cum ar fi vata minerala sau vata de sticla, lana nu provoaca iritatii, acest fapt permitand celor care monteaza izolatia sa o manipuleze usor fara a suferi leziuni ale ochilor, plamanilor sau mainilor.

Nu in ultimul rand trebuie avut in vedere faptul ca fiind o fibra 100% naturala, lana de oaie este biodegradabila, ceea ce face ca la finalul duratei de folosire aceasta sa fie reciclata sau ingropata pentru a nu polua atmosfera.

Indiferent de tipul acoperisului ales, va sfatuim sa folositi o bariera de vapori de calitate. Aceasta va va ajuta sa pastrati uscata structura acoperisului.